Elektromos és plug-in hibrid járművekre irányuló TAO támogatás


Válasszon vállalkozása számára Új ZOE-t, akár több millió Ft TAO támogatással!

zoe-range.jpg

Céges ügyfélként Önnek lehetősége van arra hogy jelentősen olcsóbban juthasson elektromos autóhoz vagy plug-in hibrid járműhöz. Alábbi példában egy új ZOE beszerzésén keresztül mutatjuk be az adókedvezmény lehetőségének, igénylésének a folyamatát és annak feltételeit.

 

Fontos tisztázni, hogy EZ NEM PÁLYÁZAT! Ugyan meg kell felelni néhány feltételnek, de ezt már az auditor cég ellenőrzi. Illetve a legfőbb alapfeltétel, hogy vállalkozásának rendelkeznie kell (bérletben vagy saját tulajdonként) egy hagyományos belső égésű motoros járművel.
A folyamat egyszerű, nem jár több hónapos pályázati procedúrával, így a feltételek teljesülésével akár napok alatt lebonyolítható!
Kizárólag 3 dokumentum ( 2 ajánlat és adásvételi szerződés), illetve a használatban lévő hagyományos jármű megléte szükséges!
A kedvezmény CSAK társasági adókörben adózok tudják igénybe venni!

Az 1996. évi LXXXI törvényben és a 176/2017 (VII.4) Kormányrendeletben meghatározott tartalmi követelmények figyelembe vételével az Ön vállalata, és a tanúsítványt készítő együttműködő partnerünk között létrejött megállapodás után a tanúsító cég elvégzi az auditot, majd kiszámolja a leírható adó mértékét, melyet a befizetendő társasági adóban lehet érvényesíteni. A leírható adó mértéke függ a vállalkozás Magyarországon belüli területi illetékességétől és számviteli kategóriájától illetve a vásárolandó elektromos jármű és vásárlási opcióként szóba jöhető azonos kategóriájú és felszereltségű jármű vételár különbözetétől.

A leírható adó megállapítása során figyelembe kell venni a vállalat Magyarországon belüli földrajzi elhelyezkedését, illetve számításba kell venni a megvásárolni kívánt elektromos (vagy hibrid) meghajtású autó vételárának és robbanómotoros jármű vételárának különbözetét.

 

 

 

 

Mit is jelent ez a gyakorlatban?


 

re-deal.jpg

A támogatás igénybevételéhez már rendelkezni kell a cég könyveiben hagyományos robbanómotoros járművel, de minimum bérelt és a támogatás igénybevevője által tankolt járművel.
Ezek után adódik a döntési helyzet hogy az ügyfél választhatna egy ugyanilyen hagyományos robbanómotoros járművet vagy magasabb bekerülési értéken egy Elektromos vagy plug-in hibrid járművet.
Ekkor lép képbe a támogatás azzal, hogy a magasabb bekerülésű, pl. Renault ZOE és a másik ajánlatban szereplő azonos felszereltségű és teljesítményű pl. Renault Clio nettó vételár különbsége lesz a jogszabályban megfogalmazott beruházási összeg.
Ez alapján fogja a kedves vállalati ügyfél cége számviteli kategóriájának és a jogszabályi területi hatály szerinti TAO támogatási összeget igénybe venni, aminek érvényesítéséhez kell a tanúsító cég általi energetikai audit (elő- és utóaudit) és adóigazolás.

Mit jelent ez pontosan?

 

 • Kisvállalkozás esetén akár az összeg 65%-a is támogatható, ez összesen 4 355 000 Ft-ot
  (nettó 3 209 993 Ft) jelent.

 • Középvállalkozás esetén akár az összeg 55%-a is támogatható, ez szám szerint 3 685 000 Ft-ot
  (nettó: 2 716 148 Ft) jelent.

 • Nagyvállalkozás esetén akár az összeg 45%-a is támogatható, ez összesen 3 015 000 Ft-ot
  (nettó: 2 222 303 Ft) jelent.

 

 

 

 

 

 

 

Így egy Új ZOE támogatás igénybevételével máris sokkal kedvezőbben az Öné lehet! A támogatás így ebben az esetben azért jár, mivel kimutathatóan és igazolhatóan csökken a vállalkozás járulékos költsége a járművet illetően, csökken a károsanyagkibocsátása, valamint a végső-energiafelhasználás is csökken. Ezen felül további megtakarításokat is jelent egy elektromos autó, hiszen a karbantartási költségek is sokkal alacsonyabbak, ingyen parkolhat, cégautó kedvezmény és még sorolhatnánk.

 

 

 

 

 

 

 


 

Természetesen, mint minden adókedvezménynek, így ennek is vannak feltételei,
illetve kizáró tényezői

zoe-side.jpg

A kedvezmény igénybevételéhez alapinformációként meg kell adni a két jármű paramétereit, azoknak üzemanyag (illetve áram) fogyasztásait. Továbbá szükséges megadni üzemeltetői információkat is.

 

Adókedvezmény mértéke:


Az adókedvezmény kisvállalkozások esetén 20, míg középvállalkozások esetében 10 százalékponttal növelhető a felsorotl mértékeken felül.

 • Közép-Magyarország: Kormányrendelet szerint nem támogatható településeken: 30% Kormányrendelet szerint támogatható településeken: 35 %
 • Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl régiókban a kedvezmény mértéke 45%

 

 

 

 

 

Továbbá, fontos információ, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg a 15 millió Eurónak megfelelő Forint összeget! Az igénybevételre 6 év áll rendelkezésre. „Szokásos piaci áron” kell az elszámolható költségeket figyelembe venni. A beruházás, illetve felújítás során beszerzett eszközt a vállalkozásnak legalább 5 évig üzemeltetnie, illetve használnia kell azt (A céges autóként való használat természetesen ebbe bele tartozik)!


A kedvezmény igénybevételét kizáró okok:

 

 • Nyilvántartott tartozással rendelkezik a vállalkozás
 • A NAV bejelentéssel kapcsolatos hiányosságok miatt mulasztási bírsággal sújtja a vállalatot.
 • Ha a vállalkozás nem rendelkezik energetikai auditori igazolással, illetve azoknak feltételeit megszegi
 • Ha a vállalkozás felszámolási eljárás alatt áll
 • Ha a vállalkozás olyan felszólítással rendelkezik, amely korábban igénybe vett támogatást jogtalannak ítél.

További fontos információk és kötelezettségek a kedvezménnyel kapcsolatban:

 

 • Az adózónak vezetnie kell az üzembe helyezés, illetve a nyilvántartásba vétel pontos időpontját, illetve annak helyét
 • Bekerülési érték és többletköltségek számontartása
 • A kikerülési időpontot, illetve annak pontos okát
 • A NAV az első kedvezmény igénybevételétől számított 3. adóév végéig ellenőrzi a feltételek teljesülését, illetve ellenőrizheti a rendeltetés szerinti használatot. Különleges esetekben a NAV tarthat további ellenőrzéseket.
 • Az energetikai auditok legalább 3%-nál a MEKH ellenőrzéseket végez és végezhet.

 

 

*Az itt elérhető minden információ tájékoztató jellegű, és nem minősül jogi, adózási, számviteli vagy bármilyen más tanácsadásnak vagy szolgáltatásnak.  Az információk pontatlanságáért, a tévedésekért, és a támogatási feltételek változásáért, továbbá az itt elérhető információk alapján hozott vagy azokra alapozott üzleti döntésekből eredő károkért a Renault nem vállal felelősséget.  
Renault ZOE vegyes fogyasztás Wh/km: 169; CO2-kibocsátás g/km: 0. KANGOO Z.E. vegyes fogyasztás Wh/km: 152; CO2-kibocsátás g/km: 0. Az üzemanyag-fogyasztásra és CO2-kibocsátásra vonatkozó adatok meghatározása a Bizottság (EU) 2017/1151 rendeletében előírt WLTP vizsgálati eljárással történt. Az üzemanyag-fogyasztásra és CO2-kibocsátásra vonatkozó adatok meghatározása a Bizottság (EU) 2017/1151 rendeletében előírt WLTP vizsgálati eljárással történt. A gépkocsi tényleges fogyasztása eltérhet ezen értékektől a vezetési stílus, a gépkocsi terhelése, az időjárási viszonyok továbbá az útvonalválasztás függvényében. A gépjárművek elérhetősége, a műszaki adatok és megoldások, valamint a felszereltségek országonként eltérhetnek, és bármikor módosíthatók. A feltüntetett adatok tájékoztató jellegűek és nem minősülnek ajánlattételnek. Részletek a Renault Márkakereskedéseknél! A képek illusztrációk.

 

Kérdéseivel bátran keresse fel értékesítő kollégáinkat!

Pole je povinné
Pole je povinné
Pole je povinné
Pole je povinné
Kérjük, segítse munkánkat azzal, hogy megad pár további információt.
Pole je povinné

__legal_notice__
Pole je povinné
Márkáink
Renault Dacia